Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Επεξεργασία
Submit an Article
Πασχαλίδης και Τριγκώνης, «Ένας θαλάσσιος μαραθώνιος στο Αιγαίο Πέλαγος»
Πέμπτη, 14 Ιούλιος 2011 14:09
Έναν μοναδικό άθλο κατάφεραν να ολοκληρώσουν οι Ελληνες πρωταθλητές Ευρώπης στην κατηγορία tornado, Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κωνσταντίνος Τριγκώνης, φτάνοντας την Πέμπτη στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων αφού διέσχισαν για 72 ώρες το Αιγαίο, με μόνο οδηγό τ’ αστέρια, μια πυξίδα, τους φάρους και τα στίγματα αναμέτρησης.


|
«Έπρεπε να αντέξουμε σε συνθήκες δύσκολες, υγρασία, πολύ ήλιο το μεσσημέρι και άπνοια. Υπήρξαν στιγμές, τη δεύτερη ημέρα που κάναμε συνολικά 25 μίλια. Μια ολόκληρη ημέρα, με έναν κόμβο και κάτι, μέση ωραία ταχύτητα. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Ήταν ακριβώς το ανάποδο από αυτό που περιμέναμε…».

 

Ξεκινώντας το ταξίδι τους στις 4 Ιουλίου από τη Θεσσαλονίκη οι δύο αθλητές κάλυψαν, χωρίς κανένα ενδιάμεσο σταθμό, μια διαδρομή 540 ναυτικών μιλίων, χωρίς τη συνδρομή οποιουδήποτε προηγμένου συστήματος πλοήγησης.

Οι συνθήκες αποδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολες αφού ο χειρότερος φόβος των Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη, η απουσία ανέμου, στοίχειωσε το ταξίδι τους. Στις τρεις μέρες και τρεις νύχτες που διήρκησε η θαλάσσια περιπέτεια, οι αθλητές αναθεώρησαν αρκετές φορές την πορεία τους, καταφεύγοντας σε ένα κυνήγι ανέμων με μέση ωριαία ταχύτητα μόλις στα 7,5 ναυτικά μίλια.

«Και μια εβδομάδα να μας έπαιρνε, εμείς θα τερματίζαμε, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματούσαμε, το είχαμε υποσχεθεί στον εαυτό μας…» αναφέρει ο Κώστας και συμπληρώνει:

«…Το καλύτερο που μας έτυχε ήταν το αεράκι που είχαμε εδώ, 4-5 μίλια που πήραν όλη την κούραση από πάνω μας. Το ευχαριστηθήκαμε, όσο δενευχαριστηθήκαμε όλη τη διαδρομή. Όλη η διαδρομή ήταν σε πλεύση όρτσα (κόντρα στον άνεμο). Αυτό σήμαινε ότι κάθε μίλι που κάναμε ήταν διπλό γιατί έπρεπε να κόβουμε στροφές (τακ) για να κινούμαστε πάνω στην πορεία μας. Πρέπει να καναμε συνολικά 530 – 540 μίλια, 30% - 35% πάνω από την απόσταση που εχαμε υπολογίσει. Όλοι, μας είπαν,  πώς το σκεφτήκαμε, κατακαλόκαιρο με μελτέμι να περάσουμε το Αιγαίο; Είστε τρελοί; Θα τα σπάσετε όλα με μελτέμια… Και τελικά έγινε το ανάποδο.».

Οι δύο αθλητές κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και βασιζόμενοι στην πείρα, την τεχνική τους, και φυσικά με τεράστια επιμονή και αυτοσυγκέντρωση, όχι μόνο δεν παραιτήθηκαν αλλά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επιτυγχάνοντας το ακατόρθωτο.

 

«Κάθε άνθρωπος έχει απεριόριστες δυνατότητες. Εμείς μέσα στη θάλασσα ανακαλύψαμε τα όριά μας», αναφέρει ο Ιορδάνης εξαντλημένος.Το σκάφος tornado των Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη έφτασε στα Χανιά στις 13:45 και οι δικοί τους άνθρωποι, μέλη του ιστιοπλοϊκού ομίλου Χανιών και πολλοί κάτοικοι του νησιού βρέθηκαν εκεί για να τους υποδεχθούν με ενθουσιασμό.

 

Οι δύο αθλητές, εξουθενωμένοι αλλά με ένα χαμόγελο επιτυχίας, έδωσαν την υπόσχεση για νέους απίστευτους άθλους.


«Έχουμε πολλά στο μυαλό μας για το μέλλον. Αυτό που κάναμε, είναι παγκοσμίως μοναδικό. Νιώθουμε περήφανοι που το καταφέραμε, εμείς που είμαστε Έλληνες. Όλο το ταξίδι έγινε χωρίς όργανα πλοήγησης. Έγινε με τον πιο σκληρό τρόπο που μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί στη θάλασσα. Με οδηγό τα αστέρια, το απήλαυσα το ταξίδι ειλικρινά. Με εκνεύρισε ο ανεμος. Πιστεύω ότι εμπειρίες σαν και αυτή είναι μοναδικές και αυτοί που έχουν την τύχη να τις ζούνε, ξέρουν πραγματικά τι έχει νόημα στη ζωή να κάνεις».
 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece