Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Editorials Επεξεργασία
Submit an Article
Σεπτέμβριος 2010... Αναζητώντας την αιωνιότητα
Τρίτη, 24 Αύγουστος 2010 00:00

«Πρόσεχε να προφέρεις καθαρά τη λέξη θάλασσα,
έτσι που να γυαλίζουν μέσα της όλα τα δελφίνια»
Οδυσσέας Ελύτης
(«Τα ετεροθαλή»)

Αδράξαμε τη στιγμή, με αφορμή τους στίχους που διαβάσαμε ταξιδεύοντας στις διακοπές μας. Αδράξαμε την κάθε στιγμή στη θέα της άγριας ομορφιάς που ελευθέρωνε η θάλασσα. Τη στιγμή εκείνη, που ο αμφιβληστροειδής αποτυπώνει τις εικόνες στο φλοιό του εγκέφαλου, ένας θυμωμένος ρεαλιστής και ένας ερωτευμένος ρομαντικός μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που αναδύθηκαν μετά από συζήτηση καθώς κοιτούν τη θάλασσα, εκστασιασμένοι, εκκλησιάζονται στην απεραντοσύνη της. Ο Προμηθέας μετά από την παραφροσύνη του Έρωτα μας ταξιδεύει στις αισθήσεις της  αναζήτησης της αιωνιότητας… Καλό Ταξίδι!
Κοιτάω το μπλέ στον θαυμασμό του Ελύτη και σκέφτομαι την ένταση, τον κυμματισμό και τα φαινόμενα που δημιουργούνται. Κλείνω τα μάτια και ταξιδεύω με τον άνεμο του Λιβικού. Περίεργος άνεμος, άγρια η ομορφιά. Η σκέψη μου ταξιδεύει στις δυνατότητες που προκύπτουν από το θαλάσσιο περιβάλλον. Όχι μονο μπορούν να μας εξασφαλίσουν τα προσδοκούμενα εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης, αλλά να αναβαθμίσουν τον εγχώριο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο τουρισμό και το επίπεδο της ευημερίας. Σε σύνολο 68.000 χιλιομέτρων ακτών σε όλη την Ευρώπη, τα 16.000 χιλιόμετρα φέρουν την ελληνική σημαία και αποτυπώνουν στο μυαλό μας το φυσικό πλούτο και τον πολιτιστικό χαρακτήρα που αναδύεται μέσα από τι άλλο; Τον αυτοσκοπό μας. Την αειφορία. Η αλιεία για παράδειγμα, σκέφτομαι. Ένας αναπόσπαστος κρίκος στην αλυσίδα της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής ευμάριας. Την ίδια στιγμή όμως και ένα πολύ πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά. Η διατήρηση ενός υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι συνδεδεμένη με τη διατήρηση των ζωντανών οργανισμών, των θαλάσσιων λιβαδιών και της Ποσειδωνίας που μας περιβάλουν. 
Συνεπώς πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα και να αξιοποιηθεί το δυναμικό της θαλάσσιας και ναυτιλιακής διάστασης. Υπολογίζεται ότι το 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης παράγεται από βιομηχανίες και υπηρεσίες με γνώμονα τη θάλασσα, χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσοστό που προκύπτει από τις εξορίξεις στον υποθαλάσσιο χώρο και τα αλιεύματα. Πρέπει να μου θυμίζω καθημερινά, πως περισσότερο από το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε προέρχεται από τη θάλασσα. Η επικοινωνία της πληροφορίας και η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι συνεχής, άμεση και ανιδιοτελής. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Ωκεανού;. Πόσο ζωτική σημασία έχει το νερό; Σύμφωνα με έκθεση της Περιβαλλοντικής Yπηρεσίας του OHE περισσότερες από 150 «νεκρές ζώνες» σε όλο τον πλανήτη προκαλούνται κυρίως από τα διάφορα γεωργικά παρασιτοκτόνα και λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την εντατική εκμετάλλευση της γης. Eπίσης, ευθύνονται τα αποχετευτικά δίκτυα μεγάλων πόλεων που καταλήγουν στη θάλασσα. Εδώ σκέφτηκα τον Άλιμο. Κάποτε ήταν από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής. Κατά πόσο τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά; Εκσυγχρονισμός λιμανιών, δημιουργία μαρίνων σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πόσο εκμεταλλευόμαστε την στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της πατρίδας μας; Είμαστε άραγε το διακομιστικό κέντρο εμπορίου της Ανατολικής Ευρώπης; Ποιές από τις 28 μεσογειακές χώρες διαθέτουν νομοθεσία προστασίας παράκτιων περιοχών; Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για την τουριστική ανάπτυξη και τις αποσπασματικές και μη αποτελεσματικές προσπάθειες προβολής της πατρίδας μας, στο εξωτερικό για το τουριστικό έτος 2009 – 2010. Κάπου εκεί… με διέκοψε ο Προμηθέας….

Γιάννης Χελιώτης

Αναζητώντας την αιωνιότητα

Η ζωή μας μοιάζει σαν ένα ναρκοπέδιο που κινούμαστε και σκεφτόμαστε εγκλωβισμένοι στις νάρκες της εποχής. Ένα ναρκοπέδιο που ο άνθρωπος χάνει σταδιακά την ελευθερία του, αλλά και την ικανότητα να έχει εσωτερική διάσταση απομακρυνόμενος συνεχώς από την πνευματική του ανεξαρτησία. Τίποτα πλέον δε φαίνεται να τον συγκινεί, τίποτα να τον αφυπνίζει. Κοιμάται με αφυδατωμένα όνειρα και ξυπνάει υποταγμένος στα δεσμά του, ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος κυλάει γρήγορα μέσω μιας βασανιστικής διαδικασίας. Συχνά διακατέχεται από θλίψη όντας απογοητευμένος από τον εαυτό του, τη ζωή και τη μοίρα του. Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε νιώσει τη μοίρα να κάθετα απέναντί μας και εμείς καταδικασμένοι, σαν τη γυναίκα με την οποία είμαστε ερωτευμένοι και δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις επιθυμίες της, προχωράμε στην πραγμάτωσή της. Αλήθεια όμως, τι ζητάει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος; Τι μπορεί να χορτάσει την ψυχή του; Τι είναι αυτό που θα σταματήσει να στενέυει την καρδία του; Πως μπορεί να αντικρίσει πέρα από το πραγματικό; Πώς μπορεί να νικήσει την αδράνειά του; Πώς μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του;
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που θα θέλαμε να εξαφανίσουμε το παρελθόν μας και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ωστόσο το παρελθόν είναι τα σκαλοπάτια που πατάει η ψυχή μας αναζητώντας το πιο ψηλό μέχρι να εξαντληθεί ή να λυτρωθεί. Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό. Βρίσκομαι σε ένα μέρος παρέα με τον καθαρό ουρανό και την ελεύθερη θάλασσα. Αγναντεύω την απεραντοσύνη και αναπνέω ελεύθερα. Ηλιοβασίλεμα!! Να τι έκανε ο Δημιουργός για να διαχωρίσει το γαλάζιο της θάλασσας απο του Ουρανού. Ο Ήλιος ταξιδεύει και τα χρώματα δύσκολα περιγράφονται, δεν μπορείς να εξιδανικεύσεις κάτι που αγγίζει το Θεϊκό. Τα Ουράνια χρώματα, αυτοί οι αγγελιοφόροι του Θεού, που αν το ανθρώπινο μάτι ουδέποτε έιχε αντικρίσει δεν θα μπορούσε ποτέ του να τα φανταστεί. Μία φυσκή εικόνα, από μερικές ηλιαχτίδες φωτός, κι όμως τι θαυμαστή δύναμη στην ανθρώπινη ψυχή. Είναι αναίδεια ο ανθρώπινος νους να ζητά κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή για να νιώσει την ευτυχία. Νιώθω συνεπαρμένος, τα συναισθήματα κατακλύζουν τη ψυχή μου που ήδη φτερουγίζει. Ονειρεύομαι να ήμουν πουλί να ίπταμαι ελεύθερος πάνω από τη θάλασσα. Να μυρίζω την αλμύρα και να αναπνέω τον αέρα. Να πετάω από νησί σε νησί και από βραχονησίδα σε βραχονησίδα, να μην χορταίνει η ψυχή μου αυτό το θαύμα. Αλήθεια, αν υπάρχει, πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι ο παράδεισος; Αυτό είναι η ευτυχία. Να βλέπεις, να γεύεσαι, να ονειρέυεσαι, να λαχταρά η ψυχή σου. Να ζείς, για πάντα. Πολλές φορές αναρωτιώμαστε τι είναι η ζωή; Η ζωή μας αποτελείται από στιγμές και σε κάποιες από αυτές κρύβεται η αιωνιότητα. Το καθετί είναι απλό και συγχρόνως βαθυστόχαστο, το καθετί είναι στιγμή μοναδική και δεν γυρίζει πίσω. Όπως το ηλιοβασίλεμα που σε λίγο θα έχει χαθεί. Ας επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις και τις αισθήσεις μας, ας στραφούμε στον εσωτερικό μας πλόυτο και ας αφήσουμε για λίγο τα μεγάλα, φτιαγμένα απο δόξα και πλούτη, και ας πιαστούμε από τα μικρά, από το καθετί, που εκεί κρύβεται το μεταφυσικό, η αιωνιότητα και η ευτυχία.
Δηλητηριάζουμε τη ψυχή μας με μεγαλεπίβολα σχέδια που μας έχουν επιβάλλει και ξεχνάμε να γεμίσουμε το κενό με τη μυστική φλόγα της εσωτερικής γαλήνης, χαράς ζωής και ευτυχίας. Η ευτυχία που τόσο πολύ όλοι ποθούμε μπορεί να κρύβεται σε ένα ηλιοβασίλεμα, στην ανατολή, σε μερικά φεγγάρια σε μία βαρκάδα στο φεγγαρόδρομο ή ακόμα σε ένα  καλοκαιρινό φιλί. Το πιο σίγουρο είναι ότι κρύβεται καλά κρυμένη μέσα μας. Για αυτό λοιπόν αδράξτε τη στιγμή ή όπως καλύτερα γράφει ο μεγάλος στοχαστής Ν. Καζατζάκης, «… Η Ζωή είναι μία αστραπή τυχερός όποιος πιαστεί από τη λάμψη της… » Καλό Χειμώνα

Προμηθέας

 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece