Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Editorials Επεξεργασία
Submit an Article
Μάιος 2011... Σεισμολόγοι Vs Οικονομολόγοι
Τρίτη, 10 Μάιος 2011 00:00
Sailing Channel Greece Editorial May 2011
Ακούγεται στο βάθος «Τhe love in your eyes» (Dan Hartman) και αναπολώ την ύστερη εφηβική εποχή, τότε που αφήναμε πιο εύκολα κάτι να τελειώσει πριν αυτό ξεκινήσει, και η θεραπεία επέρχετο με τη βοήθεια των κλισέ όπως bud timing, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω και άλλα λαϊκά αποφθέγματα, που, βοηθούν, ακόμα και αν δεν πιστεύεις στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι σχέσεις όταν δεν παράγουν πλεόνασμα οδηγούνται στην αναδιάρθρωση και πιθανόν στη χρεωκοπία, και, αν δεν σταθούν τυχεροί και το χτύπημα είναι δυνατό τότε θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να ξαναβγούν στις αγορές. Η αιώνια κλεψύδρα της «αιώνιας» αγάπης θα αναποδογυρίζει ξανά και ξανά και κάθε φορά θα αναποδογυρίζουμε και εμείς μαζί της, απλοί κόκοι στη διαδικασία της ταΐστρας του Εγωισμού μας, που κατατρώγει τις ίδιες του τις σάρκες και μάλιστα τις βρίσκει νόστιμες. Απo την απεικόνιση της αλήθειας, του πως συμβιβάζεται μια τέτοια αγάπη με έναν ανηλεή εγωισμό, στην αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας.

Η άμμος στην κλεψύδρα είναι πολύ λίγη και όσοι υπεραμύνονται της άποψης ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα «αγρόν αγοράζουν και  αγραναπαύονται». Την στιγμή εκείνη που η πολιτική ηγεσία, αποδυναμωμένη  όσο ποτέ άλλοτε, προσπαθεί να υπηρετήσει τον πτωχευμένο μαφιόζικο  Φεουδαλισμό, όλα έχουν ειπωθεί, ακουστεί και δοκιμαστεί ξανά και ξανά με το  κράτος να συρρικνώνεται και να συντονίζεται σε ρόλο 2ου βιολιού. Ποιος  εγγυάται ότι το νόμισμα ή το Ευρωομόλογο θα έχει πέραση στην κοινή αγορά; Κανένας. Η κοινή γνώση εγγυάται, γιατί εσείς ξέρετε, ότι εγώ ξέρω, ότι εσείς ξέρετε, ότι αυτό το «νόμισμα» θα έχει πέραση, για αυτό και λέγεται νόμισμα. Νομίζουμε, και εφόσον όλοι νομίζουμε, εάν η ΕκΤ εκφέρει ομόλογα ή Ευρωομόλογα θα κάνει θραύση σε όλες τις αγορές. Ποια διεθνής χρηματαγορά δε θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον της για Ευρωομόλογα με 2% και 2,5%; Ευρωομόλογο σημαίνει κοινό χρέος. Η Καλιφόρνια παραδείγματος χάριν δεν μπορεί να βγει από τις ΗΠΑ. Και να ήθελε ο θρυλικός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ να την πάρει, δεν μπορεί. Η Αμερική είναι ένα τεράστιο κοινωνικό-πολιτειακό χρέος. Η Γερμανία όμως μπορεί σήμερα να πάρει το χρέος της και να φύγει. Δεν θέλει, αλλά μπορεί. Κάπως έτσι ερμηνεύεται η αδυναμία έκδοσης Ερωομόλογου. Οφείλεται σε έναν συγκερασμό από λιλιπούτειους, οικονομολόγους και ηγέτες που υπηρετούν τους μαφιόζους φεουδάρχες και τις τράπεζές τους
Ο μεγάλος πλούτος, σε εμάς παραμένει ασύδοτος και αφορολόγητος. Σίγουρα η φορολογική τρύπα του +7% δείχνει ότι δεν «τα τρώμε» όλοι μαζί. Στην κωμωδία «Πλούτος», ο Αριστοφάνης διακωμωδεί την κακή διανομή του Πλούτου, που, επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει στους κακούς. Ένας ακόμα Έλληνας πνευματικός που διδάχτηκε από τις αξίες και τις αρετές, εμβάθυνε και τις έφερε στο φως με κοινή επίγνωση. Ο Λοκ, ο Ρουσό, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Κομφούκιος υπήρξαν φιλόσοφοι αλλά όχι πολιτικοί, έζησαν ως στοχαστές που ενέπνευσαν μεγάλους και λαμπρούς πολιτικούς, όπως ο Σόλων, ο Λυκούργος, ο Τζέφερσον, οι Χάν, ο Άνταμς, ο Γκάντι οι οποίοι τόλμησαν, μπήκαν στη διαδικασία εφαρμογής των πραγμάτων. Οι πολιτικοί μας πρέπει να γίνουν πολιτικοί και οι πολίτες να γίνουμε πολίτες.
Χωρίς δημόσια πολιτική, το Σύνταγμα πάντοτε να ακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις, χωρίς δίκαιο, λογοδοσία και την έννοια της αλληλεγγύης και της συναίνεσης, της ανοχής και της διαφάνειας, την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας, η συνεχής πτώση στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα θα είναι συντριπτική. Πολίτης όλου του κόσμου ήταν και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, καθώς του άρεσε να λέει, «πατρίδα μου είναι όπου μου αρέσει», και εμείς, ας αποφασίσουμε ποια κοινωνία θέλουμε, τη θέλουμε αυτήν την Ελλάδα; Μας αρέσει; Θέλουμε την Εθνική μας Βιβλιοθήκη; Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη; Ή μήπως να τα κάψουμε στον χαβαλέ; Ας επιλέξουμε τις προτεραιότητές μας, να μιλήσουμε ήρεμα με το χτες μας. Μια συνομιλία του καινούργιου με το παλιό, χωρίς νέα πολιτική. Με «πολιτική αξιοπρέπεια» να αποφασίσουμε τι κρατάμε από το παλαιό; Θα συνεχίσουμε να κλείνουμε τους δρόμους και να καίμε για πλάκα την ελληνική σημαία στο Σύνταγμα; Τις βιβλιοθήκες και τα Πανεπιστήμια; Το όχημα και ο δρόμος στην έξοδο από την κρίση είναι ο ίδιος μας εαυτός.
Σε μία εποχή όπου η ιστορία φαίνεται να διαψεύδει και να μας ειρωνεύεται τι θα μπορούσε να μας πει ένας άνθρωπος; Ίσως ότι συμπεριφερόμαστε ερασιτεχνικά με την ευγενέστερη σημασία της λέξης. Αν το αγαθό είναι η οντολογική μορφή, η αξία τότε είναι η δεοντολογική. Τις πονηρές αυτές ημέρες όσα γίνονται και λέγονται υποκρύπτουν. Η κοινή γνώμη χαρακτηρίζει αντισυμβατικό ότι της είναι ακόμη οικείο για αυτό και δεν συντάσσεται με τη γνώμη των ανθρώπων που είναι με την πλάτη στον τοίχο, αυτών που αντιτάσσονται, αντιτίθενται. Δυστυχώς το μοντέρνο κράμα, του ανθρωποκεντρικού marketing και του συστήματος της τηλεόρασης μας έχει εξημερώσει και μας μεταλαμπαδεύει όλα τα επιμελώς υποκρυπτόμενα συμφέροντα.
Σε ένα αποκρυσταλλωμένο και διαυγές σύστημα αρχών και αξιών οι πολίτες οφείλουμε να ενισχύουμε την έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας, είτε μέσω των συνηθισμένων πολιτικών διαδικασιών, είτε μέσω της ενεργής συμμετοχής μας σε τακτικά δημοψηφίσματα για διάφορα θέματα, και οι  δημοσιογράφοι πρέπει να σπέρνουμε αμφιβολίες αντι να συγκομίζουμε βεβαιότητες.

Καλό μήνα

Γιάννης Χελιώτης

«Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής αντίχριστος. Αυτή γεννά την αδικίαν, αυτή τρέφει την κακουργίαν, αυτή φθείρει σώματα και ψυχάς. Αυτή παράγει την κοινωνικήν σηπεδόνα. Αυτή καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς.»

Οι χαλασοχώρηδες, Παπαδιαμάντης 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece