Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Ειδήσεις Επεξεργασία
Submit an Article
Ένα καλά «θαμμένο» ιταλικό σκάνδαλο που μας αφορά…
Παρασκευή, 08 Ιανουάριος 2010 18:02
Mε θέμα: «Βυθισμένα πλοία στη Μεσόγειο με επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα» διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την Ιταλική ΜΚΟ Legambiente Nazionale, συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών…

Το χρονικό της δράσης της Ιταλικής μαφίας με τα «Δηλητηριώδη» πλοία με αφορμή την αποκάλυψη νέων στοιχείων στην υπόθεση των ύποπτων ναυαγίων, που φέρονται να διακινούσαν και να απέρριπταν τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη περιοχή της Μεσογείου.  Σύμφωνα με την κ. Μητροπούλου, Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η παρουσία πλοίων στο βυθό της Μεσογείου με ενδεχόμενο φορτίο τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα, ανεξάρτητα με τον χώρο βύθισης των πλοίων. Για το λόγο αυτό και η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί διακρατική συνεργασία και ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο εκ μέρους των κυβερνήσεων, όσο κι εκ μέρους των δικαστικών αρχών. Απαραίτητες επίσης θεωρούνται η εκτεταμένη διερεύνηση των ναυαγίων και η εντατικοποιημένη δειγματοληψία νερού και ιζημάτων από περιοχές στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες διαρροής αποβλήτων. Αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας οι μετρήσεις ραδιενέργειας δεν εμπνέουν ανησυχία, παρ’όλα αυτά η ύπαρξη τέτοιων ναυαγίων στα χωρικά μας ύδατα είναι πιθανή κι ως εκ τούτου η ανάγκη επαγρύπνησης και περαιτέρω διερεύνησης του θέματος κρίνεται επιτακτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Legambiente, στο σκάνδαλο εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, έμποροι όπλων και η Ιταλική μαφία, γεγονός που λειτούργησε ως τροχοπέδη στην ουσιαστική διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές της Ιταλίας.
Κατά τον κ. Γεράνιο, Αναπλ. Καθηγητή του Τομέα Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τα καταποντισμένα πυρηνικά απόβλητα διαχέονται γρηγορότερα από τα αποθηκευμένα σε παλαιά ορυχεία λόγω της διάβρωσης στο υδάτινο περιβάλλον, αλλά και λόγω της προχειρότητας και φθηνής θωράκισής τους για λόγους οικονομίας. Ο κίνδυνος μόλυνσης μεγαλώνει αν σε αυτά εμπεριέχεται και πλουτώνιο που δεν απομακρύνθηκε στις μονάδες επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων. Απαιτείται ο εντοπισμός των φορτίων αυτών και η ανέλκυσή τους πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διάβρωσης, που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση της τροφικής αλυσίδας από μόλυνση των ψαριών.  Η Χώρα μας δεν φημίζεται για την πυρηνική της δραστηριότητα και συγκεκριμένα δεν διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις και επομένως δεν επιτρέπεται να μολύνεται με πυρηνικά απόβλητα αντιδραστήρων άλλων χωρών, ούτε και να κινδυνεύει από πυρηνικά ατυχήματα από τη λειτουργία αυτή.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει την άποψη ότι η απόφαση για εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων δεν πρέπει να είναι απόφαση μιας μόνον χώρας, αλλά τουλάχιστον και των γειτονικών.  Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Μεσογειακό αλλά παγκόσμιο και απαιτεί την επέμβαση της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Στη συνέντευξη τύπου δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων, παρότι  είχαν λάβει σχετική πρόσκληση. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συνεχίσει την διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης και την προσπάθεια επαγρύπνησης και συμμετοχής όλων των φορέων, την σύμπραξη των οποίων απαιτεί η αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού περιβαλλοντικού και κοινωνικού ζητήματος.


 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece