Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Ειδήσεις Επεξεργασία
Submit an Article
Συμβούλιο υπουργών ΕΕ σε θέματα αλιείας: Η Ελλάδα συνηγορεί στην κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων τόνου.
Κυριακή, 07 Νοέμβριος 2010 14:53

Ερυθρός τόνος Μεσογείου
Δέκα ημέρες πριν από την ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση του τόνου στο Παρίσι (17-27 Νοεμβρίου), οι χώρες της ΕΕ, στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών σε θέματα αλιείας στο Λουξεμβούργο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή απόφαση στο θέμα των ποσοστώσεων, της μείωσης δηλαδή, της ποσόστωσης στην αλιεία του ερυθρού τόνου. Τα κράτη-μέλη της Μεσογείου έσπευσαν να ταχθούν ενάντια στη μείωση των ποσοστώσεων στην αλιεία του ερυθρού τόνου, γεγονός που οδηγεί τα ήδη μειωμένα ιχθυαποθέματα τόνου σε νομοτελειακή κατάρρευση.Εξαφάνιση του Ερυθρού τόνου της ΜεσογείουΣύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει αναφέρει και η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων & Αλιείας κα Δαμανάκη, εάν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί και πρακτικές αλιείας,  σε δέκα χρόνια θα έχουν παραμείνει υγιή, μόλις έξι με οκτώ από τα 136 εμπορικά ιχθυαποθέματα των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Αν και παρατηρήθηκε η πρόθεση από πολλούς υπουργούς αλιείας (ακόμα και από κράτη με παραδοσιακά αδιάλλακτη στάση στο συγκεκριμένο θέμα, όπως Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία), να συνταχθούν με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλιεία, σχετικά με μείωση της ποσόστωσης στην αλιεία του ερυθρού τόνου για τον επόμενο χρόνο (από 13.500 τόνους που ισχύει σήμερα), τα Μεσογειακά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος, Πορτογαλία) συντάχθηκαν με την πρόταση της Γαλλίας που υποστήριξε τη διατήρηση της ισχύουσας ποσόστωσης.
Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η αδιάλλακτη στάση του Έλληνα υπουργού κ. Γιάννη Διαμαντίδη, ο οποίος σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις του περί προώθησης της αειφόρου αλιείας, αρνήθηκε οποιαδήποτε μείωση της ποσόστωσης της αλίευσης του τόνου στην Ελλάδα. 

Πέραν τούτου έφτασε στο σημείο να ζητήσει αύξηση των μονάδων πάχυνσης ερυθρού τόνου στην Ελλάδα, παρόλο που είναι γνωστές οι επιβαρυντικές τους επιπτώσεις τόσο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και στην αλιεία καθώς απαιτούνται τεράστιες ποσότητες αλιευμάτων για να τραφούν (εν ολίγοις, θα συνεχίσουμε να αφαιρούμε αλιεύματα από τις θάλασσες μας, για να ταΐζουμε και έπειτα να εξάγουμε ψάρια που μεγαλώνουν σε κλωβούς ιχθυοτροφείων καταστρέφοντας παράλληλα τα παράκτια οικοσυστήματα και τα ιχθυαποθέματα). Η στάση αυτή  – ιδίωμα της νεοελληνικής πολιτικής κουλτούρας που τείνει να γίνει παράδοση -  οδηγεί με ακρίβεια τα ιχθυαποθέματα σε κατάρρευση και σβήνει τις όποιες ελπίδες για αειφόρο ανάπτυξη της αλιείας, με τεράστιες και πολυποίκιλες επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την αλιεία και τις παράκτιες τοπικές κοινωνίες.


 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece