Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Ειδήσεις Επεξεργασία
Submit an Article
Απόπειρα φίμωσης του Αρχιπελάγους από την Creta Farm
Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010 10:55

Στις 12 Ιανουαρίου 2010 το Sailing Channel Greece δημοσίευσε το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους στο Ρέθυμνο επειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων πολιτών και του παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου, για εκτεταμένη ρύπανση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού. Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Αρχιπέλαγος, ΙΘΑΠΕΑ και στους κλειστούς διαύλους επικοινωνίας που συνάντησε μετά τη δημοσιοποίηση σχετικού άρθρου, και της εκτεταμένης ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου. Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 η Βιομηχανία αλλαντικών προχώρησε σε αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ  εναντίον του Αρχιπελάγους, του κ.Τσιμπίδη Δ/ντή του Ινστιτούτου, του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη, και με διαδοχικές καταγγελίες και αγωγές  σε ένα ανελέητο κυνήγι  όλων όσοι ανέδειξαν το πρόβλημα, απαντώντας στις έρευνες για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών.Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70 και έχει υποβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό τη συγκεκριμένη περιοχή. Το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα διογκώνεται καθημερινά καθώς πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες  και τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται είτε διαγράφονται. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Creta Farm να συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 
Έτσι όμως, εξευτελίζεται ο θεσμός της δικαιοσύνης, την οποία από τη μία πλευρά περιφρονούν όταν επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα και από την άλλη την επικαλούνται προκειμένου να φιμώσουν  οποιαδήποτε φωνή ορθώνει λόγο για το διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Ρέθυμνο. 
Ειδικά τον τελευταίο χρόνο - και ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού το Αρχιπέλαγος με το εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ στην περιοχή Λατζιμά -  η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm έχει επιδοθεί  με διαδοχικές καταγγελίες και αγωγές  σε ένα ανελέητο κυνήγι  όλων όσων ανέδειξαν το πρόβλημα.
Το «πέπλο» αυτής της ιδιότυπης επιχειρηματικής τρομοκρατίας,  που επί χρόνια κεντούσε μεθοδικά η Creta Farm, απλώνεται σήμερα  πάνω από τους πολιτιστικούς & περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, το Αρχιπέλαγος, τον καθηγητή εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, ακόμα και δημοσιογράφους που τολμούν να αγγίξουν το ζήτημα. Στην περίπτωση δε του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη,  η Creta Farm επιχειρεί να σταματήσει τη συνέχιση της έρευνας αξιώνοντας από το ΕΜΠ την πειθαρχική του δίωξη  για λόγους άσχετους με την υπόθεση (π.χ. για δήθεν ελλιπή άσκηση των ακαδημαϊκών του καθηκόντων!), γεγονός που συνιστά  σαφή παραβίαση βασικών αρχών του πανεπιστημιακού ασύλου  (ελευθερία της έρευνας & της διδασκαλίας).
Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2009  και έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου για εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO)
Κατά την έρευνα  που έγινε υπό αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία,  εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα.  Παράλληλα, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης.

Ερευνητές του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας στη βραχώδη περιοχή όπου εντοπίστηκαν υψηλές τιμές E.Coli (Βασική πηγή για την εμφάνιση του βακτηριακού οργανισμού E.Coli είναι τα ζωικά λύματα)

Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους  εμφάνισαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και φωτογράφισαν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος.
Είναι δεδομένο, πως  όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η Creta Farm θα συνεχίσει να στρέφεται κατά πάντων  με διάφορους τρόπους και απειλές, μέχρις ότου καταπνίξει οποιαδήποτε αντίδραση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες  σε πλήρη δυσαρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο .

Όσον αφορά στις προσεχείς δράσεις,  το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με το θέμα  μέχρι την τελική του λύση κρατώντας ενήμερη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Παράλληλα, αναμένουμε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν αυτό που ορίζουν οι νόμοι ενός κράτους δικαίου και επιτάσσει η κοινή λογική.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της ερευνητικής ομάδας δηλώνουν ότι, παράλληλα με την ενάσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας,  είναι αποφασισμένοι να θέσουν σε λειτουργία το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας του Αρχιπελάγους , ώστε να ενημερωθεί σχετικώς η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη.

Διαβάστε περισσότερα: Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο Ρέθυμνο

Διαβάστε περισσότερα: Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο Ρέθυμνο...Πράξη ΙΙ


 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece