Ιστιοπλοΐα Περί ανέμων & υδάτων Ειδήσεις Επεξεργασία
Submit an Article
Νοέμβριος 1960, κατά της επιστροφής του στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος και το πλήρωμά του έτυχαν λαμπρής δημόσιας υποδοχής…
Σάββατο, 27 Νοέμβριος 2010 16:43

Ο Κωνσταντίνος χρυσό μετάλλιο με το νηρευς κατηγορίας dragon

Σαν να ήταν χθες... Και όμως, έχει περάσει μισός αιώνας από την 7η Σεπτέμβρη 1960, όταν ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Ο Κωνσταντίνος ως πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς με πλήρωμα τους  Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργος Ζαϊμη, χάρισαν στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, από το 1912, κερδίζοντας στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας, στον Κόλπο της Νάπολης στην Ιταλία. Η αδελφή του Κωνσταντίνου, πριγκίπισσα Σοφία (η μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας) αποτελούσε αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος, αλλά η προπόνησή της υπήρξε το ίδιο εντατική με αυτήν του αδελφού της. Το πλήρωμα του Νηρευς είχε προετοιμαστεί πολύ σκληρά την Ολυμπιακή χρονιά και ιδιαίτερα τους τρείς τελευταίους μήνες, πριν από τους αγώνες. Το σκάφος τους έφερε την ονομασία «Νηρεύς» και ήταν ένα από τα 27 που συνολικά πήραν μέρος στον αγώνα. Η θαλάσσια περιοχή σύμφωνα με τους Έλληνες ιστιοπλόους είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κόλπο του Φαλήρου και αυτό βοήθησε τα μέγιστα. Η χειρότερη κατάταξη του ελληνικού σκάφους ήταν μία 10η θέση σε ιστιοδρομία που τελικά βγήκε από τη βαθμολογία , όπως προέβλεπαν οι κανονισμοί. Δύο κούρσες πριν από το τέλος, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει ένα από τα τρία μετάλλια και όλη η προσπάθεια στράφηκε στο χρυσό. Η νέα τακτική να μένουν κοντά στο σκάφος της Αργεντινής απέδωσε καρπούς και το χρυσό μετάλλιο ταξίδεψε για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου δήλωσε: «Κερδίσαμε ένα χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα πάνω από όλα και στη συνέχεια για τον εαυτό μας».

Ο Γιώργος Ζαϊμης συμπλήρωσε: «Το σκάφος μας ήταν καλό και σε κάθε ιστιοδρομία πηγαίναμε ολοένα και καλύτερα. Θυμάμαι ότι οι συνθήκες ήταν καλές, μας βοήθησαν και ύστερα από σκληρό συναγωνισμό με την Αργεντινή και Ιταλία φθάσαμε στην μεγάλη επιτυχία»

Η κατάταξη είχε ως εξής:
Ελλάς (Κωνσταντίνος, Ζαίμης, Εσκιτζόγλου)  6733
Αργεντινή (Τσάβες, Καλιγκάρις, Ντελ Ρίο) 5715
Ιταλία (Κοσεντίνο, Τσιτσιλιάνο, Ντε Στέφανο) 5704
Νορβηγία (Κρίστενσεν, Αμουντσεν, Σβάε) 5403
Καναδάς (Μακ Ντόναλντ, Γουότερς, Νόρτον)  5177
Δανία (Μπίρχ, Γιέργκενσεν, Μάρκουσεν) 4715
Μ.Βρεττανία (Μάν, Τζάνσον, Χάναι) 4604
Δ.Γερμανία (Ράβενμποργκ, Μπένεκε, Ράμπιαν) 4329
 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece