Ιστιοπλοΐα Αγώνες Ιστιοπλοΐας Διεθνείς Αγώνες Επεξεργασία
Διεθνείς Αγώνες Ιστιοπλοΐας - Sailing Channel Greece
Volvo Ocean Race 2008, από το Κέιπ Τάουν στο Κότσιν…
Τετάρτη, 24 Δεκέμβριος 2008 19:09

O στόλος του Volvo Ocean Race έφθασε από την Αφρική, στην Ασία. Στον δεύτερο σταθμό. Στο δεύτερο σταθμό ενός μεγάλου ταξιδιού που συνολικά θα κρατήσει 9 μήνες….


Συντάχθηκε απο την Έλενα Μπουζαλά

Στον πρώτο γύρο τα 8 σκάφη που λαμβάνουν μέρος έφυγαν από το Αλικάντε της Ισπανίας για το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Το ΕΡΙΚΣΟΝ 4 έπιασε λιμάνι πρώτο κάνοντας ρεκόρ, καθώς σε μια μέρα διένυσε 600 ναυτικά μίλια. Στο δεύτερο γύρο οι ομάδες θα περνούσαν τον Ινδικό Ωκεανό και μετά από 4,500 χιλιάδες μίλια θα έριχναν άγκυρα στο Κοτσίν της Ινδίας. Παρά τους δυνατούς ανέμους όλα πήγαν καλά και τα πληρώματα ήταν έτοιμα να ξεκουραστούν στην Ινδία. Κάποιοι θα θυμούνται τη διαδρομή για πάντα.

Ο Τζέρεμι Έλιοτ θυμάται: «Αρραβωνιαστήκαμε στο Κέιπ Άργκουλους την περασμένη εβδομάδα. Θα θυμόμαστε για πάντα αυτές τις χαρούμενες στιγμές. Σ’ ευχαριστούμε πολύ Κέιπ Τάουν».

Με κόσμο να αποθεώνει τους τολμηρούς ιστιοπλόους, το PUMA οδηγούσε την κούρσα από το Κέιπ Τάουν προς το Νότιο Ωκεανό. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πράγματι αντίξοες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισε το πλήρωμα του ΓΚΡΙΝ ΝΤΑΓΚΟΝ όταν την τέταρτη μέρα έσπασε η μάτσα.

Volvo Ocean Race

Ίαν Γουόκερ… «Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι πιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο. Θα είναι μεγάλο το ταξίδι μέχρι την Ινδία χωρίς τη μπούμα. Έχουμε μια ομάδα που προσπαθεί να τη φτιάξει και οι υπόλοιποι προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ταχύτητα του σκάφους. Δεν ήταν μια καλή μέρα για το «Γκριν Ντράγκον».

Εν τω μεταξύ, η ομάδα της Ρωσίας εκμεταλλεύτηκε τον αέρα… Ενώ το σκάφος PUMA αντιμετώπιζε σοβαρές ζημιές.

Κεν Ριντ… «Στην ουσία είναι σαν κάποιος να έχει σπάσει τη μέση του. Η μέση του σκάφους μας είναι σπασμένη, αλλά θα το ξεπεράσουμε. Θα ζήσουμε και θα το παλέψουμε.»

Το ΕΡΙΚΣΟΝ 4 πήρε την πρώτη θέση από το ΠΟΥΜΑ αλλά ούτε για τους νικητές του πρώτου αγώνα, οι συνθήκες ήταν εύκολες.

Ζιουλς Σάλτερ… «Ήταν ένα πολύ δύσκολο ταξίδι στον Νότιο Ωκεανό. Όλοι οι ναυτικοί της πολυθρόνας ή μεγαλύτερες αυθεντίες που λένε ότι ο αγώνας «Βόλβο» δεν είναι τόσο δύσκολος όσο ο προηγούμενο, λένε λόγια του αέρα.»

Το ΕΡΙΚΣΟΝ 4 πήρε τους πρώτους βαθμούς περνώντας από τη θύρα σκοραρίσματος, ενώ το ΕΡΙΚΣΟΝ 3 πέρασε δεύτερο. Ακολούθησε το ΓΚΡΙΝ ΝΤΡΑΓΚΟΝ. Η ομάδα της Ρωσίας ήταν 4η και αυτό μέχρι τότε ήταν το καλύτερό της αποτέλεσμα.

Volvo Ocean Race 2008

Βάουτερ Βέμπρακ… «Παιδιά, περνάμε από την θύρα της βαθμολογίας. Το «Κοζάτκα» είναι τέταρτο. Και είμαστε πολύ γρήγοροι!»

Ο στόλος είχε πάρει εντολή να παραμένει ανατολικά, καθώς υπήρχε η απειλή των Σομαλών Πειρατών.

Γράιαμ Γκίμπον Μπρουκς… «Πειρατές, είναι αυτοί, που εμφανίζονται στο σκάφος σου, σε κλέβουν και δεν είναι καθόλου αστείο.»

Την 8η ημέρα μαθεύτηκε ότι οι Πειρατές είχαν καταλάβει ένα αραβικό τάνκερ…

Τόνι Μάτερ… « Δεν θα είναι εύκολο να μας φθάσουν, αλλά δεν θέλουμε και να το ρισκάρουμε. Δεν είμαστε οπλισμένοι. Αν ανέβουν στο σκάφος πάντως, δεν είμαστε εδώ για να πεθάνουμε. Αυτό είναι σίγουρο…. Γιατί να θέλουν ένα βρώμικο σκάφος του «Βόλβο», αφού μπορούν να καταλάβουν ένα ολόκληρο τάνκερ; Αυτό έχω να πω. Μπορούν αν θέλουν να πάρουν τα βρεγμένα μου ρούχα.»

Εκτός από τους Πειρατές οι ομάδες είχαν να αντιμετωπίσουν και το δύσκολο καιρό. Το ΤΕΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΠΛΟΥ προσπαθούσε να «ψαρέψει» κάποιο από τα κομμάτια του, την ίδια ώρα που το ΔΕΛΤΑ ΛΟΙΝΤ και το ΤΕΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΠΛΟΥ αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα πανιά τους. Όταν έφτασαν στον Ισημερινό, το ΕΡΙΚΣΟΝ 3 έχασε τη δεύτερη θέση, κυρίως εξαιτίας της κακής ψυχολογίας στο σκάφος.

Μάγκνους Όλσον… «Πραγματικά θεωρώ τον εαυτό μου τον πιο άχρηστο καπετάνιο στη νηνεμία. Δεν έχω ποτέ νιώσει, ότι τα έχω πάει καλά στη νηνεμία. Τη σιχαίνομαι!... Το «Έρικσον 3» που πριν από 5-6 ημέρες ήταν εκατό μίλια μπροστά μας, είναι ακριβώς εκεί…»

Πρώτο πέρασε από τον Ισημερινό το ΕΡΙΚΣΟΝ 4. Ήταν πολύ κοντά στον τερματισμό.

Μάγκνους Όλσον… «Ανυπομονούμε να φτάσουμε! Όπως όλοι, εξάλλου. Να ξυριστούμε, να κάνουμε ένα μπάνιο. Θα είναι ωραία. Δεν θα αργήσουμε πάντως…»

Μετά από 14 ημέρες το ΕΡΙΚΣΟΝ 4 έφθασε πρώτο στο Κότσιν και πήρε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη.

Στου Μπανατάιν… «Είμαι ανακουφισμένος που φθάσαμε ασφαλείς. Και πρώτοι! Χαίρομαι πολύ που βλέπω την οικογένειά μου.»

Το αδερφικό σκάφος ΕΡΙΚΣΟΝ 3 δυσκολεύτηκε στον Ισημερινό, έτσι δεύτερο 12 ώρες αργότερα τερμάτισε το ΤΕΛΕΦΟΝΙΚΑ ΜΠΛΟΥ. Το ΕΡΙΚΣΟΝ 3 τερμάτισε τρίτο.

Στου Μπανατάιν… «Αγαπώ ήδη την Ινδία. Αν και δεν έχουμε βγει στην ξηρά. Αγαπώ την Ινδία. Πρέπει να είναι το πιο εξωτικό μέρος!»

Ο στόλος είχε 10 ημέρες μπροστά του ώστε να προετοιμαστεί για τον τρίτο αγώνα. Τα 2000 μέτρα μέχρι την Σιγκαπούρη …

 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece