Ιστιοπλοΐα Αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης Επεξεργασία
Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης
Κωδικός GRE 900… Ο μεγάλος νικητής του 44ου Ράλλυ Αιγαίου
Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2008 17:48

ΖΑΝΤΙΝΟ απο το ΤΖΑΝΤΕ που σημαίνει μικρή Ζακυνθούλα, είναι το παρασύνθημα στην καρδιά του Παναγιώτη Στρούζα. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του απο 14 γυναίκες, έριξαν πρυμάτσες με το WIND ZANTINO στην προβλήτα του Sailing Channel Greece και μας μίλησαν για την ιστιοπλοΐα, τις διακρίσεις, αλλά και τις αξίες που η ιστιοπλοΐα πρεσβεύει...

Δείτε την προπόνηση του  WIND ZANTINO εδώ


ZANTINO WIND Σε πλεύση όρτσα

 

 

Ο λόγος που τον οδήγησε να ξεκινήσει το γυναικείο πλήρωμα ήταν για να αποδείξει ότι και οι γυναίκες μπορούν εξ’ ίσου καλά με τους άνδρες να τα καταφέρουν σε σκάφη ανοικτής θαλάσσης

 

 


Όλα ξεκίνησαν το 1987. Ο κυβερνήτης Τάκης Στρούζας έκανε την ιδέα του πραγματικότητα δημιουργώντας το πρώτο αγωνιστικό γυναικείο πλήρωμα σκαφών ανοικτής θαλάσης στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο. Εφτά χρόνια αργότερα η εταιρία κινητής τηλεφωνίας με την επωνυμία ΤΕΛΕΣΤΕΤ, αγκάλιασε την προσπάθεια του κυβερνήτη και απο τότε μεγαλώνουν μαζί. Τρέχουν στους περισσότερους και μεγαλύτερους αγώνες ιστιοπλοΐας έως και σήμερα, μετά από 12 χρόνια, με το όνομα WIND ZANTINO.

ZANTINO WIND

 

 

ΖΑΝΤΙΝΟ απο το ΤΖΑΝΤΕ που σημαίνει μικρή Ζακυνθούλα, είναι το παρασύνθημα στην καρδιά του Παναγιώτη Στρούζα

 

 

 


Ο λόγος που τον οδήγησε να ξεκινήσει το γυναικείο πλήρωμα ήταν για να αποδείξει ότι και οι γυναίκες μπορούν εξ’ ίσου καλά με τους άνδρες να τα καταφέρουν σε σκάφη ανοικτής θαλάσσης. Κάποιος θα έλεγε οτι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να πετύχεις την αξία της ομαδικότητας σε ένα πλήρωμα που στελεχώνεται απο γυναίκες. Η απάντηση βρίσκεται στην προετοιμασία αλλά και την σκληρή προπόνηση που προηγείται. Το WIND ZANTINO έχει χαράξει με τον κομπάρσο του, τις μεγαλύτερες πορείες στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Πρωτιές στον μεγαλύτερο αγώνα ιστιοπλοΐας στην χώρα μας, το Ράλλυ Αιγαίου, αλλά και σε αγώνες όπως ή Ύδρα, η Άνδρος, η Κύθνος, το Θερινό και Χειμερινό κύπελλο αλλά και το Ράλλυ Ιονίου. Οι Ιστιοδρομίες τριγώνου και αγώνες όρτσα – πρίμα δείχνουν να είναι το καθιερωμένο breakfast. Οι προπονήσεις γίνονται χειμώνα-καλοκαίρι, με προγραμματισμό και πειθαρχία. Με σεβασμό στις εναλλαγές της θάλασσας και των ανέμων.

ZANTINO WIND με μπαλόνι

 


Αυτοσκοπός του κυβερνήτη είναι να συνεχίσει να μεταλλαμπαδεύει τις γνώσεις του, τόσο διδάσκωντας τους μαθητές του ΠΟΙΑΘ όσο προπονώντας τις γυναίκες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο της ναυτικής τέχνης αλλά και της ναυτοσύνης.

 

 

 

Το WIND ZANTINO είναι σκάφος τύπου X-362 sport και αγωνίζεται στην κατηγορία ORCi(A). Συγκεκριμένα, στους 30 αγώνες που έλαβε μέρος το σκάφος για το 2007 αναδείχθηκε πρώτο στην κατάταξη (RANKING LIST) που εκδίδει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για όλα τα αγωνιστικά σκάφη ORCi/(A) περιοχής λεκανοπεδίου.

Ο Παναγιώτης Στρούζας είναι Ναυπηγός / Μηχανικός αριστούχος του Πανεπιστημίου STRATHCLYDE της Σκωτίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με μελέτες Υδροδυναμικής – Αεροδυναμικής και απο το 1986 είναι καθηγητής και έφορος εκπαίδευσης του Πανελλήνιου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, ΠΟΙΑΘ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ΄΄ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ΄΄ με περισσότερα απο 30 χρόνια εμπειρίας στην θάλλασσα.

Με την γλώσσα των αριθμών για 8η φορά στην ιστορία του σηκώσε Κύπελλο του Ράλλυ Αιγαίου. Σε εννέα μέρες (13-22 Ιουλίου) κάλυψε την απόσταση των περίπου 500 Ναυτικών Μιλίων από το Φάληρο στο Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ίο και επιστροφή στα γαλάζια νερά του Σαρωνικού στη Βουλιαγμένη.

Η Λίζα και η Καρολίνα

 

 


Η απάντηση βρίσκεται στην προετοιμασία αλλά και την σκληρή προπόνηση που προηγείται. Το WIND ZANTINO έχει χαράξει με τον κομπάρσο του, τις μεγαλύτερες πορείες στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

 

 

 

Κατέχει 4 πρωτιές στο Ράλλυ Ιονίου, (όρτσα – πρίμα στην Πάτρα, Πάτρα – Μεσολόγγι, Μεσολόγγι – Κάλαμος, Κάλαμος – Μεγανήσι) και κατέκτησε την 1η θέση στη Γενική Κατάταξη στα σκάφη ORCi (A2) αλλά και στα σκάφη IRC στο Ράλλυ 2007.

Βίρα το μπαλόνι

 

 


"...για τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις το 2008, θα προσπαθήσουμε να διακριθούμε και να αγωνιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε".

 

 

 

Πρωτιά σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ORC, χάλκινο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα ORCi και περισσότερες απο 50 πρωτιές σε Εαρινά και Χειμερινά πρωταθλήματα, Posidonia Cup, Κύπελλο Βορείου Αιγαίου, Εβδομάδα ΝΟΕ ή αλλιώς κάλαντα, Αγώνες όρτσα – πρίμα, Αγώνες Αίγινας, Ύδρας, Κύθνου, και «Οκτώ» που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας.

ZANTINO WIND

 

 


Ο κυβερνήτης Παναγιώτης Στρούζας μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης δήλωσε:

 

 

 

"Οι διακρίσεις που είχαμε φέτος σε όλους τους αγώνες που συμμετείχαμε μας κάνουν περισσότερο έτοιμους από κάθε άλλη φορά για τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις το 2008, στις οποίες θα προσπαθήσουμε να διακριθούμε και να αγωνιστούμε όσο καλύτερα μπορούμε".

WIND ZANTINO

 

 

"Το είχαμε δουλέψει αρκετά το περσινό Ράλλυ Αιγαίου. Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι.

 

 

 


Σαφώς σημαντικό ρόλο έπαιξε και πάλι η πολύ καλή διάθεση που υπάρχει πάνω στο σκάφος από τις κοπέλες οι οποίες για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στις δυσκολίες με όρεξη και συστηματική δουλειά.

ZANTINO WIND

 

 

Νιώσαμε μια ξεχωριστή "πνοή". Το όνομα WIND, που σημαίνει άνεμος, σε εμένα και το υπόλοιπο πλήρωμα μας έδινε πνοή να μη σταματάμε ούτε στιγμή

 

 

 

Για μένα είναι άλλη μια νίκη, ως αρχηγός του πληρώματος του συγκεκριμένου σκάφους. Πήραμε από την αρχή του Ράλλυ Αιγαίου το προβάδισμα κι αυτό μας έδινε κάθε μέρα μια καλύτερη διάθεση να προχωράμε προς την τελική επικράτηση. Τα κορίτσια είναι πάρα πολύ ικανοποιημένα και στον τερματισμό τις περίμενε μια πολύ μεγάλη έκπληξη με μια εντυπωσιακή υποδοχή που αν μη τι άλλο επιβράβευσε την σημαντική προσπάθεια."

ZANTINO WIND

 

 


Το WIND ZANTINO πάντα κοιτάζει μπροστά και συνεχώς θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις συνθήκες του κάθε αγώνα

 

 

 

Τι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είχε για εσάς και το πλήρωμά σας η περσινή  χρονιά;

"Νιώσαμε μια ξεχωριστή "πνοή". Το όνομα WIND, που σημαίνει άνεμος, σε εμένα και το υπόλοιπο πλήρωμα μας έδινε πνοή να μη σταματάμε ούτε στιγμή αυτό το δύσκολο και όμορφο, συνάμα, που κάναμε πάνω στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Όλα ασφαλώς ήταν ιδανικά προγραμματισμένα αφού είχαμε μελετήσει τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε έναν πολύ καλό αγώνα και ταυτόχρονα να τον απολαμβάνουμε.."

ZANTINO WIND

 

 


Οι προπονήσεις γίνονται χειμώνα - καλοκαίρι, με προγραμματισμό και πειθαρχία.
Με σεβασμό στις εναλλαγές της θάλασσας και των ανέμων.

 

 "Πάνω στο σκάφος υπάρχει πειθαρχεία και αναφέρομαι στην αυταπάρνηση που δείχνουν οι κοπέλες του πληρώματος. Το λέω συνεχώς πως υπάρχει μια ιδανική συνεργασία που προκύπτει μέσα από τη σοβαρότητα και τη θέληση για διάκριση. Κάνουμε αυτό το οποίο δουλεύουμε στην προετοιμασία και για μένα κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα από το συγκεκριμένο πλήρωμα. Ξεκινήσαμε με οκτώ κοπέλες κάνοντας άλλες δύο αλλαγές πληρώματος που ήταν αναγκαίες στο Ρέθυμνο. Όλα πήγαν πάρα πολύ καλά κι αυτό είναι το σημαντικότερο απ' όλα.. "

Η μεγάλη νίκη του WIND ΖΑΝΤΙΝΟ σας κάνει αισιόδοξους για κάτι ακόμα πιο σπουδαίο στο μέλλον;

"Το καλοκαίρι μας περιμένει μια πολύ μεγάλη πρόκληση καθώς στην χώρα μας θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα για σκάφη τύπου ORC international όπου στόχος μας είναι να κάνουμε μια ακόμη πολύ καλή εμφάνιση. Το WIND ZANTINO πάντα κοιτάζει μπροστά και συνεχώς θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις συνθήκες του κάθε αγώνα. Έτσι έχουμε μάθει και έτσι θα προσπαθούμε κάθε φορά για το καλύτερο…" Και συνέχισε...

Κωδικός GRE 900

 

 


΄΄...Τέτοιες διακρίσεις είναι για μας πρόκληση για ακόμη περισσότερες νίκες το 2008...΄΄

 

 

 Επειδή οι λέξεις θάλασσα και ιστιοπλοΐα είναι γένους θυληκού, θα ήμασταν επιεικώς δυσανάγνωστοι εάν δεν αναφερόμασταν στις γυναίκες που έκλεψαν την καρδία του καπετάνιου αλλά και την δική μας...

Ο Τάκης Στρούζας έχει άξιους συμπαραστάτες στην μεγάλη προσπάθεια του WIND ΖΑΝΤΙΝΟ. Όλες οι κοπέλες είναι απόφοιτες της σχολής ιστιοπλοΐας του ΠΟΙΑΘ που διδάσκει παράλληλα. Στις δηλώσεις του συμπλήρωσε...

ZANTINO WIND

 

 


΄΄...Είναι οι καλύτερες της σχόλης και πάνω απο όλα οι πιο κυρίες βέβαια, γιατί θα πρέπει να είναι και κυρία κάποια για να βρίσκεται σε αυτό το πλήρωμα...΄΄

 

 


Συνολικά τα κορίτσια είναι 14 με 6 έμπειρες, 4 μέτρια έμπειρες και 6 καινούργιες που εκπαιδεύνονται. Για να θεωρηθεί κάποια έμπειρη ιστιοπλόος πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον μερός σε ένα Ράλλυ Αιγαίου.

ZANTINO WIND

 

Πρόκειται για τις

Δαμιανού Λίζα, Γεωργάκη Σοφία,
Χατζηνικολάου Ματίνα,
Παπαδοπουλου Ειρήνη, Άννα Χατζηφώτη, Όλγα Παρασκευά, Γεωργία Χριστοπούλου, Κάτια Χατζηδάκη, Βέρα Δαμάσκου, Νεγρίν Καρολίνα, Αννίνου Ελιζάμπεθ, Μπάμη Τόνια, Πούλου Μαρία, και Βάσση Αυγή.

 


Νεγρίν Καρολίνα:
΄΄...Βρίσκομαι οκτώ χρόνια στο σκάφος. Έχω αλλάξει όλες τις θέσεις. Ο καπετάνιος μου πιστεύει πως αποδίδω πολύ καλύτερα στην θέση της trimmer. Είμαι πολύ χαρούμενη. Παρόλα αυτά χρειάζονται και θυσίες. Δεν είναι εύκολο να συνδυάζει κάποιος την δουλειά με την αγωνιστική ιστιολοΐα, εαν δεν το νιώθει πραγματικά. Όλες μου οι άδειες απο την δουλειά θυσιάζονται στον βωμό της ιστιοπλοΐας. Κρουαζιέρα δεν έχω καταφέρει να πάω ακόμη και η αλήθεια είναι πως δεν μου λείπει. Κερδίζουμε πολλούς αγώνες, βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, συνεργαζόμαστε άψογα μεταξύ μας και οι άντρες, μας έχουν δεχτεί αλλά και παραδεχτεί. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να τα παρατήσω αλλά όπως γνωρίζετε οι ιστιοπλόοι χαρακτηρίζονται για την ασθενή τους μνήμη. Έτσι, είμαι ακόμη εδώ πιο έτοιμη απο κάθε χρονιά για μεγαλύτερες ιστιοδρομίες και συγκινήσεις...΄΄

Οι πλωριές ετοιμάζονται για πότζα ή τσίμα

 

 

΄΄...Δουλεύουμε σκληρά πάνω στο σκάφος, κυρίως όλες αυτές τις αξίες που σήμερα έχουν αμβληνθεί, αλληλοσεβασμό, αλληλοβοήθεια, ευγενή άμυλα και πανω απο όλα πειθαρχία. Προπονούμαστε αρκετές ώρες και περιμένουμε διακρίσεις για αυτό...΄΄

 

 

Βάσση Αυγή: ΄΄...Είμαι τρίμερ της μαΐστρας τα τελευταία 5 χρόνια. Ξεκίνησα απο την σχολή του ΠΟΙΑΘ. Ενθουσιάστηκα και ο καπετάνιος μου το αισθάνθηκε. Αξιοποίησα την ευκαιρία που μου δόθηκε και απο τότε είμαστε αχώριστοι. Δεν έχω καταφέρει να πάω διακοπές. Είμαι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο και ο ελεύθερος χρόνος, ευλαβικά αφιερώνεται στο WIND ZANTINO, τον καπετάνιο μου και τις συναθλήτριές μου...΄΄

ZANTINO WIND

 

 

Όλγα Παρασκευά: ΄΄... Είμαι η κανούργια της ομάδας. Ο καπετάνιος με αγκάλιασε και προσπαθεί να με μυήσει στα μυστικά του αγωνίσματος. Με προπονεί κάθε Σαββατοκύριακο και η συμπεριφορά του είναι άψογη. Θα κάνω ότι μπορώ για να μην τον απογοητεύσω. Χρειάζομαι ένα Ράλλυ Αιγαίου...΄΄

 

 

Γεωργία Χριστοπούλου: ΄΄... Ή Ιστιοπλοΐα είναι σπορ για όλες τις εποχές του χρόνου. Ξεκινησα τον Σεπτέμβρη στον ΠΟΙΑΘ, αποφοίτησα επιτυχώς απο την σχολή και μετά απο πολλά αθλήματα αποφάσισα να συνεχίσω με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Δειλά-δειλά στην αρχή, ΄΄πάλευα΄΄ με τα μαντάρια και τις σκότες. Παράλληλα κάνω πρωταθλητισμό στην Ξιφfασκίfα. Είμαι τρελό Ζακυνθινή όπως και ο καπετάνιος μου. Μετά απο τα σπαθιά πιάνω τα σκοινιά. Τι πιο όμορφο, μετά απο μια γεμάτη ένταση ημέρα, εκεί που όλοι τρέχουν ακατάπαυστα να προλάβουν με το άγχος να τους κυριεύει... να κατέβεις στο μικρολίμανο για προπόνηση; Κέρδισες την ψυχική σου ηρεμία και ισορροπία. Άνοιξες του ορίζοντες σου, γύμνασες το σώμα και το πνεύμα διώχνοντας τις αρνητικές σκέψεις μακρία...΄΄

ZANTINO WIND

 

 

Άννα Χατζηφώτη: ΄΄... Προπονούμαι 1,5 χρόνο με το WIND ZANTINO, Ξεκίνησα, αν θέλετε βρέθηκα τυχαία στον χώρο. Σπουδάζω στο ΤΕΙ Πειραιά, αποφοίτησα απο την σχολή του ΠΟΙΑΘ και ο καπετάνιος μου με ξεχώρισε.

 

 

 

Δουλεύουμε σκληρά πάνω στο σκάφος, κυρίως όλες αυτές τις αξίες που σήμερα έχουν αμβληνθεί, αλληλοσεβασμό, αλληλοβοήθεια, ευγενή άμυλα και πανω απο όλα πειθαρχία. Προπονούμαστε αρκετές ώρες και περιμένουμε διακρίσεις για αυτό...΄΄

Αξίζουν συγχαρητήρια και στα κορίτσια που έτρεξαν στον 35ο Αγώνα Ελληνικής Επανάστασης ή Ύδρα 2008...

ZANTINO WIND

 

 


Γεωργάκη Σοφία:
΄΄...Ο αγώνας Ιστιοπλοΐας της Ύδρας ήταν για εμάς πολύ συγκινητικός. Είχε πολύ αέρα, φτάσαμε γρήγορα, ήταν απο τους δύσκολους αγώνες. Συνήθως τέτοιους αγώνες τους ξεχνάμε... Είχε πάρα πολύ αέρα ...΄΄

 

 


Παπαδοπουλου Ειρήνη:
΄΄...Το διασκέδασα πολύ. Ίσως να μην έχω αυξημένη την αίσθηση του κινδύνου. Η αλήθεια είναι οτι η εμπιστοσύνη μου στον καπετάνιο είναι αμέριστη. Το βράδυ θα βγώ με την φίλη μου Ματίνα για να ξεχάσουμε.

ZANTINO WIND

 

 

Ματίνα Χατζηνικολάου: ΄΄...Μου άρεσε πολύ. Αύριο θα είναι καλύτερα ο καιρός και πρέπει να επιστρέψουμε. Είμαι βέβαιη οτι θα τα πάμε πολύ καλα.

 

 

 


Το σκάφος τρέχει στα Τσελεβίνια με πορεία προς το μικρολίμανο για την 2η ιστιοδρομία του 35ου αγώνα ελληνικής Επανάστασης ή Ράλλυ Ύδρας 2008.

 

Άννα Χατζηφώτη:΄΄...Επίτελους γνωρίστηκα με τον 1ο δύσκολο αγώνα μου. Φοβήθηκα γιατί δεν είχα σε εμένα την ανάλογη εμπιστοσύνη. Βλέποντας τους άλλους δίπλα μας να καταστρέφονται δεν μπορούσα να φανταστώ τι μας επιφυλάσσει η επόμενη στιγμή. Πως μπορεί ο καπετάνιος μου και τα καταφέρνει μόνο με γυναίκες; Τέλος καλό, όλα καλά και πρωτιά για εμάς. Εύχομαι στην επιστροφή να φτάσουμε πάλι πρώτες.

ZANTINO WIND στα Τσελεβίνια

 

 

Ένα ιστιοπλοΐκό δεν είναι απλά όμορφο. Είναι σαγηνευτικό. Σου υπόσχεται ένα σωρό παράξενα πράγματα και σε αφήνει με την υπόνοια οτι μπαίνεις σε νέες περιπέτειες....

 

 


Το Sailing Channel Greece εύχεται καλή επιτυχία στο WIND ZANTINO.

 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece