Ιστιοπλοΐα Αγώνες Ιστιοπλοΐας Τριγώνου Επεξεργασία
Τρίγωνα - Ιστιοπλοΐα
Οι αναλαμπές των φάρων οδηγούν Τριγκώνη και Πασχαλίδη στην Κρήτη.
Κυριακή, 03 Ιούλιος 2011 12:30
Το 1997 ο Νίκος Κακλαμανάκης του Ν.Ο.Ε., πάνω σε μια ιστιοσανίδα έκανε το διάπλου του Αιγαίου, από το Σούνιο στην Κρήτη σε δύο ημέρες. Ο Κώστας Τριγκώνης και ο Ιορδάνης Πασχαλίδης μετά από 14 χρόνια είναι ποτισμένοι από την ίδια ιερή τρέλα και διασχίζουν το Αιγάιο με οδηγό τα αστερια πάνω σε ένα Tornado…


Με οδηγό τ’ αστέρια, σύμμαχο την πυξίδα, τους φάρους και τα στίγματα αναμέτρησης, οι αθλητές tornado sailing, Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κωνσταντίνος Τριγκώνης, θα επιχειρήσουν να διασχίσουν το Αιγαίο, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 4 Ιουλίου και τερματίζοντας στα Χανιά.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό θαλάσσιο μαραθώνιο, όπου στόχος των δύο αθλητών είναι να ολοκληρώσουν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Χανιά στο μικρότερο δυνατό χρόνο.  Χωρίς την υποστήριξη προηγμένων συστημάτων πολήγησης, οι Τριγκώνης και Πασχαλίδης θα αρκεστούν στη συνδρομή μόνο μιας πυξίδας, της θέσης των αστεριών, των φάρων και ενός χάρτη.
«Για εμάς δεν υπάρχει επιστροφή...μετά τις πρώτες προπονήσεις νιώσαμε στο πετσί μας  ότι αυτό  που πάμε να κάνουμε είναι ένας μίνι  άθλος.. Απίστευτα τα συναισθήματα... Ή είμαστε τρελοί η μάλλον βλέπουμε τον  κόσμο αλλιώς..» , εξηγεί ο Κωσταντίνος.
Η ιδέα ήρθε το καλοκαίρι του 2009, όταν οι δύο αθλητές συμμετείχαν στον Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο για άτομα με ειδικές ανάγκες στη θαλάσσια περιοχή της Χίου. Μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό, σειρά πήρε ο προσεκτικός σχεδιασμός και προγραμματισμός που σε συνδυασμό με την αγάπη των αθλητών για το υγρό στοιχείο και την όρεξη για περιπέτεια έδωσε το έναυσμα για το συναρπαστικό αυτό ταξίδι, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει από 1,5 ως 3 μέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Το Αιγαίο Πέλαγος άλλωστε θεωρείται μια από τις δυσκολότερες θάλασσες, ενώ το μελτέμι που συνήθως πνέει εκείνη την περίοδο, καθιστά το ταξίδι πραγματική πρόκληση. Στις σημαντικές δυσκολίες που αναμένεται να  αντιμετωπίσουν, κυριαρχεί η πλεύση κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, ο Κώστας και ο Ντάνυ βασίστηκαν στη σκληρή προετοιμασία, τη γνώση, την αντοχή, την αυτοσυγκέντρωση, την τόλμη και βέβαια το καθαρό μυαλό. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν!

Λίγα στοιχεία για τους αθλητές:


Ιορδάνης Πασχαλίδης:
Ξεκίνησε ιστιοπλοΐα το 1978 στον Ν.Α.Ο.Κ.Θ. Έχει κατακτήσει 11 Πανελλήνιους, 3 Βαλκανικούς, 4 Ευρωπαϊκoύς και 2 Παγκόσμιους Τίτλους. Συμμετείχε στην Ολυμπιάδα της Αθηνάς το 2004, στην οποία κατέλαβε την 12η θέση στην κατηγόρια Καταμαράν (Τornado). Συμμετείχε σε πέντε Ιστιοπλοϊκούς Μαραθώνιους για άτομα με ειδικές ανάγκες από το 2001 μέχρι και το 2006, με  πλήρωμα το Χαράλαμπο Τοκατλίδη.

Κωνσταντίνος Τριγκώνης:
Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 9 ετών, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Το 1995 μεταγράφηκε στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, όπου ανήκει μέχρι σήμερα. Είναι επίτιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με τον βαθμό του Yποπλοιάρχου. Έχει κατακτήσει 20 Εθνικούς, 3 Βαλκανικούς, 1 Μεσογειακό, 5 Ευρωπαϊκούς και 4 Παγκόσμιους τίτλους στην  κατηγορία 470 ανδρών και Tornado (Καταμαράν). Συμμετείχε εως τώρα σε τέσσερις  Ολυμπιάδες: Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008. Από το 1995 έως το 2004 ήταν πάντα στο Τop 5 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1986. Το 2001 ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ως ο καλύτερος αθλητής της πόλης.

Από το 2005 οι δύο αθλητές αγωνίζονται μαζί και κατακτούν συνεχώς θέσεις στο βάθρο Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων με πιο πρόσφατες τις επιτυχίες τους το 2010, με το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και με το πρόσφατο χρυσό (το τρίτο σερί) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado στο Torbole (Lake Garda) της Ιταλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες & Live Tracking της πορείας των αθλητών εδώ!
Για φωτογραφίες και βίντεο εγγραφείτε εδώ!

 

Γραφτείτε στο Newsletter!

Προτεινόμενα & Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 579714
"Καμία Ανατολή δε μας βρίσκει εκεί που μας άφησε το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και όταν η γη κοιμάται, εμείς ταξιδεύουμε. Φεύγω με τον άνεμο μα δεν πρόκειται να εξαφανιστώ."
- Χαλίλ Γκιμπράν, 1883 - 1931.
(c) Ιστιοπλοϊκό Κανάλι - Sailing Channel Greece